Tips voor het Anodiseren van Aluminium  Laatst bijgewerkt: 2016-11-06

Deze pagina is in aanbouw, meer info en foto's volgen.
  
ReactiesNaar.jpgReactiesNaar.jpg
In het kort:
Ik heb nu een heel klein beetje ervaring opgedaan. Zie de rode en de groene staaf van de Chaos Slinger.

Aluminium legeringen
Een probleem voor veel hobbyisten dat je niet weet wat voor legering je hebt. Sommige legeringen laten zich slecht of helemaal niet anodiseren.
[overzicht volgt]
- Een giet-aluminium kastje van Velleman (G115) laat zich niet anodiseren. In het etsbad van 10% NaOH wordt het zeer donkergrijs, en dat verandert niet in het Desmut-bad met Salpeterzuur. Anodiseren lijkt het normale patroon te volgen, maar na spoelen en sealen blijkt er zo goed als geen oxidelaag gevormd te zijn. Gemeten met een multimeter. Bij een normale oxidelaag moet je stevig met de meetpennen prikken om een geleiding te krijgen, hier was dat bijna onmiddelijk.

Een andere legering liet zich netjes anodiseren, maar  het resultaat was een beetje beige-achtig. Het kan zijn dat dit samenhangt met de hoge stroomdichtheid die ik hier gebruikte, het was een klein object en het werd ook goed heet tijdens het anodiseren. Nog verder uitzoeken.


Ontvetten:
Let op met (kleine) potgaten. Het is erg lastig om boor/snijolie er goed uit te krijgen. Ik raad een ultrasoonbadje aan. Als je na het kleuren een ongekleurde veeg onder zo'n gat ziet is er zoiets fout gegaan.

Kleuren:
De "koffiemelk-cupjes"  textielverf van Dylon die volgens mijn informatie een redelijk succes leverden, zijn niet meer te koop. Het vervangende spul dat me aangeraden werd blijkt van geen kant te kleuren. Ik heb Navy blue met barcode nr 5 000325 020948 gebruikt en er gebeurde helemaal niets. ook niet bij verhitten van het kleurbad.

Bij http://www.electronic-thingks.de heb ik wat kleurstofjes gekocht en dat werkt vooralsnog prima.

Iemand heeft me verteld dat oostindische inkt (Ecoline) ook werkt. Ik heb het nog niet uitgebreid geprobeerd, maar een kort experimentje was belovend.

Een experimentje met thee werkte ook. Maak sterke thee door water met een paar zakjes per liter langzaam aan de kook te brengen. Laat het dan rustig afkoelen. Gebruik dit bad als elk ander kleurbad. Het wordt een licht goudgeel kleurtje. Het bad is waarschijnlijk niet lang te bewaren want er zal schimmel op komen.


Elektrisch contact.
Goed elektrisch contact is essentiëel, begrijpelijk, maar het is niet simpel te realiseren. Er mag naast aluminium geen enkel ander metaal behalve titanium aan de anode-kant in het anodiseerbad komen; je zult het werkstuk moeten ophangen aan iets van aluminium of titanium, het handigst lijkt me een aluminium strip die met een titanium schroef aan het werkstuk bevestigd wordt. Blank aluminium draad is voor een prikkie te koop bij winkels in kraaltjes rijgen etc. maar dat is erg slap spul, het onderhoudt geen veerkracht en laat bij de geringste beweging los. Vervolgens gaat alle stroom door het ophangdraadje en is dat in de kortste keren stevig geanodiseerd, waardoor het helemaal geen contact meer wil maken. Dat gaat overigens gepaard met een hevig gesis in het zuurbad.
Een proefje met een RVS M3 schroefkop leerde me dat alle stroom dan door de schroefkop gaat, terwijl de spanning niet boven de 5 Volt uit kwam.

Mijn tip: Zorg dat je in je werkstuk een draadgat van M3 of liever groter hebt op een onopvallende plaats, en schroef daar een alu-staafje in waar je een draadeindje aan gemaakt hebt. Kies de plaats van zo'n gat zo dat het werkstuk min-of-meer in evenwicht in het bad gehangen kan worden.

Titanium is wel bruikbaar. Ik heb wat schroeven gekocht bij http://www.electronic-thingks.de  Ze hebben nu ook titanium strip in de prijslijst staan.


Stroomdichtheid.
Een "normale" anodiseerlaag vergt ca. 100A-minuut per dm2 werkstuk. Voor een dergelijk werkstuk is 3A gedurende 35 minuten een goede keuze. Voor kleinere werkstukken moet je de stroom evenredig verlagen, niet de tijd. Bij te grote stroomdichtheid wordt het werkstuk warm, of zelfs knap heet, ondanks dat het in het zuurbad hangt en krijg je geen goede oxidelaag. Je kunt dat testen door het werkstuk te bewegen. Als dan de stroom afneemt heb je een te grote stroomdichtheid ingesteld. Mogelijk kun je dat probleem omzeilen door het zuurbad flink in beweging te houden, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.