De slinger in het Thij-College te Oldenzaal                            Laatste wijziging 2023-12-29
 
In het kort:
De slinger in het Thij-College heeft een paar interessante aspecten die ik hier toelicht.
Bekijk de PDF van het document dat ik van de Technisch Onderwijs Assistent kreeg.


Het interessande zit'm in de manier waarop de draad bevestigd is:

Thij-TopMount.jpg

Het draadeind waaraan de draad bevestigd is heeft een gat dat stapsgewijs wijder wordt. De bedoeling van de maker was om te zorgen dat de draad geleidelijk aan over een grotere lengte buigt en niet alleen bij het ophangpunt. Omdat de maten er exact bij staan heb ik een nieuwe tekening op schaal gemaakt, met een extra constructie waarbij de schaal in radiale richting een factor 10 vergroot is. Ik heb de draad langs die randen gelegd en op die segmenten loodlijnen geconstrueerd. Nieuwsgierig of ze door 1 punt zouden gaan. Nee dus, maar toch. Het feit dat de slinger effectief korter wordt naarmate de uitwijking toeneemt helpt bij het onderdrukken van de precessie van de ellips. Immers, het maakt de periodetijd minder afhankelijk van de amplitude, en dat is nu juist het mechanisme dat die ellips-precessie veroorzaakt. Als de slingertijd van de korte as van de ellips gelijk is aan die van de lange as zou er geen precessie meer optreden. En ja, het is mogelijk dat er overcompensatie optreedt.

Deze methode werkt ook enigzins als een Charron ring. Immers, de beweging van de korte as ontmoet meer wrijving dan die van de lange as.

Een volledige analyse van deze omstandigheden is erg ingewikkeld en valt buiten mijn mogelijkheden. De beste aanpak lijkt mij een simulatie met de eindige elementen methode, gebaseerd op de bewegingsvergelijkingen van de slinger.

Thij_TopConstruct.jpg

Links is het gat getekend, meer naar rechts is het gat een factor 10 wijder getekend en is de draad (lichtblauw) er tegenaan gelegd. De paarse lijnen staan loodrecht op deze segmenten en gaan niet door 1 punt. Het is wel zo dat naarmate de uitwijking groter wordt het snijpunt dichterbij komt.

Nog wat detail foto's die ik maakte bij mijn bezoek van 15 november 2017. Klik voor groter.

Thij-slinger-tmb.jpg
Van bovenaf gezien

Thij-Top-tmb.jpg
De Topmount met de pijp. De elektrische aansluitingen zijn net zichtbaar.

Thij-electronics-tmb.jpg
De plank met de besturingselektronica ligt normaal in de ruimte onder de vloerplaat.
Vlnr: Aansluitbroodje, Voedingsunit 24Volt, Tijdrelais, Solid-state switch, leds en drukknoppen, aansluiting van de elektromagneet.
De 12 Volt voeding staat niet op de foto.