Nixie Klok

 
Laatst bijgewerkt: 2022-02-08


In het kort:
Omdat ik nogal wat Nixie-buisjes type ZM 1182 met lay-out IN12 had liggen leek het mij aardig om er een klok (kon nixie beters bedenken) mee te maken.
Ik heb een printje gemaakt voor 2 zulke nixie buisjes,  de klok bevat 6 van deze printjes voor uur, minuut, seconde, dag-van-de-maand, temperatuur en hygro. Alles gestuurd door een Arduino Ethernet (*) die de tijd betrekt van een MQTT server die draait op de PISANG-1 server in mijn netwerk.
De klimaatgegevens worden gemeten met een BME280. Temperatuur en Hygro worden op de nixies weergegeven, samen met barometrische druk worden deze gegeven ook gepubliceerd als MQTT topic "NixiClock/Climate" met payload Temperatuur in decigraden, Hygro in %relatief en Baro in Pascal,  geformatteerd als "ddd,dd,dddddd" .

Download zip's:   Schema's en Bord (Eagle formaat)     Firmware

Een oudere versie werkte met een Arduino NANO, een DCF-77 ontvangertje en een DHT22 (AM2303) voor temperatuur en Hygro.
Deze versie is vervangen omdat de DCF77 ontvangst in huis niet erg betrouwbaar bleek.

(*) De Arduino Ethernet is jammer genoeg al jaren niet meer leverbaar, maar ik heb er nog een paar.


Met de stuurunit op de werkbank.
De gekleurde bandkabel gaat naar de BME280. Die moet verwijderd blijven van dingen die warm worden.Display paneel.    UU MM  SS,  dan  Dag, Temperatuur, Hygro.De ZM1182 is een top-view buisje.Schema van de stuurunit.Schema van de Nixie printjes. Met de jumpers midden onder moeten de I2C adressen ingesteld worden.


LayOut van de Nixie printjes\.
Dit is componenten zijde. De Nixiebuisjes zitten aan de soldeerzijde en moeten met korte draadjes gemonteerd worden..