Zaagopstelling  Laatst bijgewerkt: 2016-05-30

Deze pagina is in aanbouw, meer info en foto's volgen.

ReactiesNaar.jpg

In het kort:
Een opstelling met een decoupeerzaagmachine en soepel lopende rechtgeleidingen geeft een handig hulpmiddel voor het recht afzagen van o.m. metalen plaatmateriaal.

Ik had dus een decoupeerzaagmachine waarvan de zool kapot was, maar de machine doet het nog prima.
Op z'n kop gemonteerd naast de werkbank, en op de werkbank een plateau dat rechtlijnig bewogen kan worden over een flinke afstand.

Die rechtgeleiders zijn wat aangepast om een grotere slag te kunnen maken. Het zijn geleiders die uit 3 segmenten bestaan die met een liniair kogellager verbonden zijn. Oorspronkelijk bedoeld als lade-geleider.
Je kunt door het weghalen van wat stootrubbertjes en het platslaan van enkele lipjes de bruikbare slag flink vergroten. Ik moest wel op een enkele plek een M3 gaatje + schroef maken om te voorkomen dat je een segment uit de kogelkooi trekt.
Op de geleiders is een plankje gemonteerd met een hoekstrip als aanslag voor een rechthoekige zaagsnede. Dat hoekstuk moet wel hééél precies gejusteerd worden.

Hieronder een paar foto's, klik voor groter.

Rimg0259-tmb.jpg
De machine is aan de zijkant van m'n werkbank gemonteerd, op een stevig stalen hoekstuk en op een hoogte die net onder die van de plank ligt.

Rimg0261-tmb.jpg
Hier zie je dat de rechtgeleiders flink uitgetrokken kunnen worden.
Monteer 1 van de rechtgeleiders met 2 of meer schroeven op de ondergrond. De andere geleider krijgt slechts 1 niet-verzonken schroef zodat het systeem niet teveel overbepaald is en zwaar gaat lopen.

Detail.jpg
Detail van de bevesitiging van de machine. Let erop dat er voldoende ruimte is voor de swivel beweging en het monteren van een ander zaagblad.

En zet bij niet-gebruik een beschermdopje over de zaag. Ik heb er een keer een hand aan opengehaald.