Foucault Slinger, Introductie              vlag_eng.gif                         Laatste wijziging 2019-12-15

NL_mail@foucault.jpg

Alle pagina's op deze site zijn in bewerking en kunnen onaangekondigd veranderen.
Je kunt de 'verversen' knop van de browser gebruiken om de meest recente versie te zien.

De volledige Nederlandse vertaling van deze site zal nog enige tijd op zich laten wachten. Ik wil eerst de Engelstalige versie z.g.a. compleet hebben.



FoucaultAnimation.gifEen Foucault Slinger bestaat uit een dunne draad waaraan een gewicht hangt. Het gewicht kan ongehinderd in elke richting slingeren, en gesteld dat het op een gegeven moment in oost-west richting slingert, zal dat een paar uur later in een andere richting zijn, omdat de aarde er onderdoor draait.(*)
De gedragingen van een Foucault slinger geven een tamelijk direct bewijs dat de aarde draait.

De uitdagingen zijn:
 - Het ophangen en aandrijven van de slinger zonder voorkeur voor een bepaalde richting.
 - Het onderdrukken van de elliptische beweging die elke slinger geneigd is te gaan volgen.
 - De techniek voor het volgen en loggen van de gedragingen van de slinger.
 - De web techniek voor het streamen van real-time beelden en het presenteren van de gelogde data.

Mijn plan was om:
 - Thuis een slinger te maken en daarmee de vereisten voor aandrijving en volgen te evalueren (winter .. zomer 2016-2017).
 - Met die kennis een slinger ophangen in de Kapel van Vrijland. Dan kan de webtechniek geïmplementeerd worden. (september 2017).

(dec 2019) Door allerlei omstandigheden is de uitvoering van de plannen flink vertraagd. De opstelling in de Kapel van Vrijland is een éénmalig experiment gebleven, en het is nu zeker dat het daar geen vervolg zal krijgen.

Hier is een kort filmpje van de slinger in mijn huis.

Pagina met wat plannen voor in de Vrijland Kapel

(*) Alleen op de Noord- of Zuidpool draait het slingervlak in 1 etmaal (**) rond. Op lagere breedtes gaat het langzamer, met 1/sin(breedtegraad) en op de evenaar werkt het in het geheel niet want dan wordt die sin(breedtegraad) nul en doet het slingervlak er oneindig lang over om een keer rond te draaien..
(**) Het gaat hier om het z.g. siderische etmaal, dat is de rotatietijd van de aarde t.o.v. de verre (vaste) sterren. Die tijd is ca. 23:56:04.140 [hh:mm:ss.ms]